Gravfeltet på Vang
©Oppdal Kommune

Gravfeltet på Vang

Noen få km. vest for Oppdal finner du Gravfeltet på Vang. Dette er et av Norges og Nord-Europas største gravfelt fra jernalderen, med rundt 900 gravhauger samlet i et vakkert kulturlandskap. 

Magisk og unikt

Gravfeltet på Vang er svært godt bevart og består av bortimot 900 gravhauger fra yngre jernalder og spesielt vikingtid (ca. år 800-1000 e.kr.). Gravfeltet dekker et 700 meter langt og over 100 dekar stort område, med små gravhauger og røyser som ligger konsentrert i et lett tilgjengelig og enestående kulturlandskap. Dette er et av svært få fortidsminneområder i Trøndelag som er vurdert til å ha nasjonal verdi. Utgravinger i 1999 viste at gravfeltet ble tatt  bruk helt tilbake til romertid og folkevandringstid. En rekke funn har gitt innblikk i hvordan livet til fjellvikingene kunne utarte seg her i fjellbygda. Mange av funnene som ble gjort finnes utstilt på Vitenskapsmuseet i Trondheim. 

Gravfeltet er åpent for alle som attraksjon og friluftsområde. Sommeren 2020 ble stien rundt feltet utbedret, og du kan nå gå en runde på grussti rundt hele feltet og lese spennende fakta og historier fra vikingetiden på infotavler og kuber i stein. Gravfeltet er interessant både for voksne og barn, og en ettermiddag på gravfeltet vil gi deg et godt historisk innblikk i hvordan livet var i Oppdal for tusen år siden. Ta deg god tid, kjenn på stemningen, lat som du er i vikingtiden og drøm deg bort. 

Oppdal kommune ønsker at Vang skal brukes som et lett tilgjengelig og lavterskel turområde. Her finner du også et servicebygg med toaletter, benker og mulighet for tak over hodet. 

NB!- se opp for beitedyr og ha hunden i bånd.