At Oppdal er et eldorado for turfolk er en sannhet. Her finnes merkede stier for alle typer fjellfolk – også de som vil starte turen fra sentrum.

Oppdal sentrum er omkranset av snille, lett tilgjengelig turmål. Derfor har vi merket de mest populære turene våre fra Turistkontoret vis-à-vis tog- og busstasjonen. Slik at det også er mulighet til å planlegge fjellturer i Oppdal, uten bruk av bil til turstart. Det er et grønt valg det!

Rød hytte.
Den røde hytta på Våtåhaugan skimtes mot himmelen ved turstarten i sentrum. Foto: Visit Oppdal

Våtåhaugan 984 moh – med utsikt over hele Oppdal

– 1,4 km til turstart + 4,5 km til topps – 430 høydemeter –

Her snakker vi faktisk om en liten topptur! Turen ligger som en av flere i stinettet i Kåsen Fritidsområde. Litt lokalkunnskap; Fra sentrum er det Allmannberget som er det mest dominerende fjellet med telemasta på toppen. Men til venstre ligger Våtåhaugan, med ei hytte mot himmelranden. På ti minutter er du ute av sentrum, (Ps: Husk å kjøpe med deg kanelsnurr fra Bakeriet Sprø når du går forbi da!) og du ankommer Kåsen Fritidspark. Her er det godt merket sti opp til hytta. På toppen blir du belønnet med en toppturs utsikt! Målet gjør seg også godt som selfi-spot. Hint-hint.

Tips: Om du vil fortsette turen opp til selveste Allmannberget, er det merket sti fra Våttåhaugen, beregn halvannen time til.

Folk rundt ei bålpanne
Ved Elgtjønna er det gapahuk, sitteplasser og bålpanne. Bruk det så mye du vil, men ta med deg alt søppel hjem igjen. Foto: Visit Oppdal

Elgtjønna- rusletur i skogen

– 1,2 km til turstart + 500 m –

Dette er en tur med lave skuldre etter god sti som også er egnet for barnevogner. Gå sørover for å komme deg ut av sentrum, følg skilting fra Turistkontoret til stien går inn i skogen. Elgtjønna ligger i Kåsen Fritidsområde, og er en spennede plass for barn! Er du heldig kan du se et glimt av den truede og sårbare dyrearten Småsalamander. Plassen er en liten perle som oppdalingene føler stor eieskap til og blir flittig brukt. Her er det opparbeidet med gapahuk, bålpanne og sittebenker. Stien går rundt hele vannet, og er du lysten på mer tur, følger du skilting til flere turer i området.

Fin sti gjør det mulig å ta med barnevogn rundt hele turen. Foto: Visit Oppdal

Gravfeltet Vang – fjellvikingenes siste kvile

–  2,6 km en vei –  

Visste du at en av Nordens største gravfelt fra vikingetiden ligger i Oppdal? Liker du historie og at turen har et mål utenom god utsikt, velger du Vang, som også er skiltet fra Turistkontoret. Følg gå og sykkelveg ved E70 ca 2,6 km vestover ut av sentrum.
Vang ligger nydelig til i vakkert kulturlandskap. Her beiter sauene for å holde vekstene nede, mens de største furutrærne kaster lange skygger over området, med godt synlige gravhauger. Over 900 hauger og røyser er registrert, de fleste fra vikingetiden 750 – 1000 e.Kr. Fylkeskommunen sammen med Oppdal kommune har oppgradert området med en bred gruset sti på 1,4 km rundt feltet og flotte infotavler med historieformidling. Vi ønsker all ferdsel kun på opparbeidet sti.

Ta gondolen til topps med barn og barnevogn. Foto: Visit Oppdal

Hovden 1125 moh – med pizza som premie!

– 1,8 km til turstart + 5,5 km – 600 høydemeter

Til toppen av Hovden kommer du med gondol, men du kan også gå! En fin tur med jevn stigning, lett tilgjengelig fra sentrum. WC-løypa i Hovden er kjent for å være den bratteste av Oppdals alpine løyper. Går du transportløypa rundt, er den overkommelig for de fleste. Turen er godt merket, og umulig å ta feil av. På toppen vil du få belønning i form av utsikt over hele Oppdal. Restauranten The Hill 1125 kan friste med lette luncher, ovnsbakt italiensk pizza og kanelsnurrer fra den lokale bakeren. Vi anbefaler gondolen eller samme vei ned igjen.