Det er lite som slår følelsen av å stå på toppen av Dovrefjell. Snøhetta-massivet reiser seg majestetisk mot deg, med sine fire fjelltopper som alle er over 2000 meter høy. Denne fjellrekka er alt annet enn kjedelig.

Den vide vidda ser naken og forblåst ut, det er karrig jord, blekgrønn mose og gråsvart stein. Dovrefjell kan ved første øyekast oppleves som relativ kjedelig. Plutselig dukker det opp i synsranden, ut fra tåkehavet, nærmest ut fra intet – et mektig og imponerende skue. Snøhetta-massivet reiser seg majestetisk mot deg, fengsler deg med sine fire fjelltopper som alle er over 2000 meter høye. Denne fjellrekka er alt annet enn kjedelig.

Shuttle-buss går til Snøheim gjennom hele sommeren. Foto: Martin I. Dalen

Turen starter ved Snøheim

Fjellmassivet består av toppene Vesttoppen (2253 moh.), Hettpiggen (2261 moh.), Midttoppen (2289 moh.) og Stortoppen (2286 moh.). Det er sistnevnte som betegnes som selveste Snøhetta, og derfor er den mest populære å bestige. Turen starter fra turisthytta Snøheim, hvor ankomsten skjer via skyttelbuss.  Denne ordningen er gjennomført for å begrense ferdselen i området for å verne om den unike villreinstammen som finnes på Dovrefjell. Det er derfor ikke tillatt å kjøre bil inn til Snøheim. I perioden 1.6 – 15.7 er det tillatt å sykle på Snøheimvegen. Fra den ærverdige turisthytta som ligger ved foten av Snøhetta finner du en godt merket sti til Stortoppen. Nå venter drøye 800 høydemeter før du kan stå på Dovrefjells tak.

Turisthytta Snøheim ligger goldt til ved foten av Snøhetta. Foto: Martin I. Dalen

Er turen for alle?

På sti, over bekker, i steinur og seige motbakker kommer du deg stadig nærmere toppen av Snøhetta. På høyfjellet er ofte været lunefullt, og kan veksle mellom stekende sol, stri og kald vind, tett tåke eller sure sluddbyger. Det må du ta med i betraktningen når du planlegger turen til Snøhetta. Vær rustet for vær og vind, du skal på en ordentlig fjelltur. Dette er ikke en nybegynnertur, likevel er turen til Stortoppen mindre teknisk uten de store utfordringene. Følg med på værmeldinga, og husk at det kan ligge nysnø i området til tross for at det er sommermåneden august. Har du fjellvante og turglade barn, ta dem gjerne med. Og husk – det er ingen skam å snu.

Les mer om turen på Oppdals turportal: Outt-Oppdal

Det er luftig på toppen av Snøhetta. Foto: Martin I. Dalen.