Storhornet
©Jon Strand

Storhornet

Om du står i Oppdal Sentrum og ser mot vest, ser du det majestetiske og ruvende fjellmassivet til Storhornet på 1598 moh. Det er enkelt å la seg tiltrekke og fascineres av dette fjellet, , da formasjonene hverken byr på kvasse egger eller luftige traverser. 

Allerede i 1946 forsto oppdalingene Storhornets tiltrekningskraft på turfolket, og fikk da bygget ei steinbu på toppen. Materialet ble kjørt opp med hest og vogn sommeren 1945, og selve bua ble oppført av stein som dugnadsgjengen fant i området.  I 70 år har bua stått stødig i flere nordvestlige stormer og kraftige snøbyger, og fungert som ly for vær og vind for turfolks frosne fingre og tær. 

Årsaken til Storhornets popularitet er nemlig at turen opp er overkommelig for de fleste, og den går like godt på randoski og fjellski. Den lange og slake stigningen gjør at dette er et sikkert turvalg på dager med høy skredfare. Nå går både lokale og tilreisende opp den merkede turløypa omtrent daglig hele vinteren. Løypa er på ca. 10,2 km med en stigning på 940 høydemeter. Det tar ca 3 timer å gå til toppen. 

Det er ikke alltid toppen som er målet på hver en fjelltur, men når du har kommet til den siste motbakken på Storhornet og er på vei ut på flata og ser steinbua stående, da kjenner du turgleden sitre gjennom kroppen. Det blir da godt å nyte matpakka ute, i ly i solveggen til steinhytta. Herfra kan du se helt til Snøhetta i Sør, og Gjevilvatnet, Blåhøa og Gjevilvasskamban i nordvest. Et nydelig skue! 

Så er det klart for nedkjøringen, og her er det mange muligheter.  Man kan traversere et stykke for å få kjørt noe brattere terreng, eller kjøre ned “normal-ruta”, ved der man går opp. Man kan variere løypevalg nedover skogen hvor det er fint å leke seg litt på små skavler og knauser. 

Og hvem vet, kanskje du møter på en reinsflokk i løpet av turen? Og husk å lukk døra på steinbua slik at det ikke blåser snø inn. 

Veibeskrivelse:
Fra Oppdal sentrum følger du Rv 70 ca. 11 km. til du kommer til Festa. Kjør av hovedveien følg skilting til Gjevilvassdalen. Etter du har passert Festa handel, ta første avkjørsel til venstre (like etter containerne). Rett etter brua over elva Festa, kommer du til et nytt veikryss, hold høyre her. Etter ca. 800 meter finner du Breen gård på høyre side av veien. Her er det tilrettelagt med p-plass mot p-avgift.

 

 

Sjekk ut steder i nærheten