Mistanken // Turnéteatret

Mistanken // Turnéteatret

Turnéteatret i Trøndelag skal lage teater med utgangspunkt i norgeshistoriens største drapssak, Nesset-saken. Teatersjef Arne Fagerholt slapp i dag nyheten under en pressekonferanse på Teaterhuset på Verdal. Fagerholt er selv fra Orkland, bygda der drapene ble begått på 1970-tallet.

-    Som orkdaling husker jeg saken veldig godt, og det har alltid fasinert meg hvor effektivt det ble lagt lokk på saken etter en lang og opprivende rettsak. Derfor er jeg selvfølgelig spent på hvordan det blir mottatt når vi nå lager teater med utgangspunkt i saken, 40 år etter rettssaken. Samtidig har jeg stor tro på at nettopp teatret kan belyse saken på en ny måte, sier teatersjef Arne Fagerholt.

Fagerholt har båret på idéen om å lage nettopp denne forestillingen lenge og lanserte idéen allerede i ansettelsesprosessen ved Turnéteatret.

-    Jeg ønsker å lage teaterforestillinger som engasjerer publikum og er opptatt av å finne de interessante historiene fra Trøndelag. I skyggen av norgeshistoriens største drapssak ligger det mange fortellinger som tiden er inne for å løfte fram, sier Fagerholt.

Suksessregissør tilbake til Turnéteatret
Det er Nina Wester som skal dramatisere og regissere forestillingen som har urpremiere 10. oktober. Wester gjorde stor suksess på Turnéteatret i 2022 med forestillingen «IDIOT!», som ble en favoritt blant både publikum og anmeldere. Regissøren ble nominert til Heddapris i kategoriene beste scenetekst og beste regi. 

Wester forteller at hun umiddelbart tente på idéen da Fagerholt presenterte den for henne. Hennes interesse for forestillingen knytter seg imidlertid ikke til kriminalsaken eller skyldspørsmålet, men til kvinnene som varslet mot Nesset:

-    Jeg er ikke opptatt av Arnfinn Nesset, men gjennom saken vil jeg undersøke hva det har kostet for kvinnene som varslet. Hva er deres historie?

Å varsle er risiko
Det er varslernes historie som står i sentrum for forestillingen, og Wester har i sin research gått gjennom rettsnotater og annet arkivmateriale, i tillegg til å intervjue personer som kjenner saken fra innsiden. Selv om drapssaken er unik, mener hun at det å varsle er et like aktuelt tema i dag som det var for 40 år siden. 

-    Vi har et annet forhold til autoriteter i dagens samfunn, men vi vet at det å varsle har store kostnader for enkeltindividet. I 10 år ble det levert varsler mot Arnfinn Nesset før etterforskningen ble satt i gang, og varslerne i Nesset-saken opplevde å ikke bli trodd. Samfunnet vårt, inkludert mediene, har fortsatt lett for å rette søkelyset mot varsleren, og ikke det faktiske saksforholdet. Her tror jeg teatret har sin styrke og klarer å sette ord på strukturer vi vet finnes, men som vi ikke egentlig diskuterer, sier Wester. 

Samfunnsengasjement og troen på at teatret kan være en katalysator for samfunnsutvikling vektlegges av Wester når hun forteller om den kommende forestillingen: 

-    Jeg ønsker at publikum skal kjenne etter hva de ville gjort i samme situasjon: Ville du varslet?

Kunstnerisk drømmelag
Teatersjef Arne Fagerholt har satt sammen det han selv beskriver som et kunstnerisk drømmelag. I tillegg til Nina Wester, er det Daniel Åkerström Steen (scenograf, kostymedesigner og maskedesign), Magnus Børmark (lyddesign) og Geir Ola Brattaker (lysdesign) som utgjør det kunstneriske teamet bak forestillingen. 

På scenen står fire av Trøndelags fremste skuespillere: Line Heie Hallem, Elisabeth Matheson, Ingunn Beate Strige Øyen og Tore B. Granås. Sammen skal de fire skuespillerne veve personer og tider inn i hverandre og fortelle en brennbar historie som går i kjernen av det å være menneske.  

Tidspunkt
UkedagerDatoTidBeliggenhet
tirsdag29.10.202419:00
20:30
Storsalen