Pilegrimsleden i Oppdal
©David Tett, Pilegrimsleden

Pilegrimsleden i Oppdal

Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av autentiske, historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. I Oppdal kan du oppleve den sju mil lange leden som går på tvers gjennom fjellbygda. 

Nidarosdomen var det nordligste pilegrimsmål for kristenheten gjennom hele middelalderen. Da var de fleste pilegrimene religiøst motivert, selv om sikkert mange var preget av eventyrlyst eller andre beveggrunner for å vandre avgårde. I dag er det mange ulike motivasjoner for å legge ut på pilegrimsferd. Spennende landskaper, ren natur og gode vandringsstier frister de fleste som legger ut på pilegrimsleden. Møte med historien og andre mennesker er også en sterk motivasjon.

I tillegg til alle disse sterke opplevelsene som preger den ytre vandringen, byr pilegrimsleden på en indre vandring. Pilegrimsvandring gjør noe med mennesket, uansett tro og religiøs bakgrunn er det få som ikke gjennomgår en mental forandring på denne turen.

Siden arbeidet med merking av pilegrimsleden begynte i 1997 er mer enn 500 mil led gjennom Danmark, Sverige og Norge merket med pilegrimslogoen. Logoen langs pilegrimsleden er lett å kjenne igjen. Den kombinerer severdighetssymbolet valknuten med en form av Olavskorset.

I Oppdal byr Pilegrimsleden på mange høydepunkt – Kongsvold Fjeldstue, den gamle kongeveien Vårstigen, herberget Ryphusan og ikke minst St. Mikaels kapell. Videre vil et besøk innom gravfeltet Vang og den ærverdige Raulåna ved Oppdal kirke, være verdt en stopp. 

På Hjerkinn finner du Pilegrimssenter Dovrefjell. 

Les mer om Pilegrimsleden her.