Pilegrimsleden i Oppdal
©David Tett, Pilegrimsleden

Pilegrimsleden i Oppdal

Opplev den 7 mil lange pilegrimsleden som går på langs gjennom fjellbygda. St. Olavsvegene til Trondheim er et nettverk av historiske stier og veier, som går gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske omgivelser. 

I Oppdal kommer pilegrimsleden opp fra Eysteinkirka på Hjerkinn, over Dovrefjell og rett over kommunegrensa ved Gåvålivatnet og Grønbakken. Og pilegrimsleden på mange høydepunkt - den første attraksjonen man møter som pilegrim er Kongsvold fjeldstue. Den ærverdige kongsgården på høyfjellet, hvor mang en pilegrim har søkt ly for natten. Kongsvold Fjellstue er et populært reisemål både for pilegrimer og andre turister som reiser for å se på den forhistoriske moskusen som lever på Dovrefjell.

Et stykke lenger sør møter man den gamle kongevegen Vårstigen som går over fjellet og over til vinstradalen. Herfra går turen til pilegrimsherberget Ryphusan øverst i Vinstradalen, og ikke minst St. Mikaels Kapell lengre ned i vinstradalen. 

Når man kommer ned til Drivalen og Oppdal går turen ofte videre til Gravfeltet på Vang og deretter opp til Marit på Vang - Oppdal kirke, og den spesielle Raulåna, fær reisen fortsetter nordover langs gamle kongeveg mot Trondheim og Nidarosdomen.

Nidarosdomen var nemlig det nordligste pilegrimsmål for kristenheten gjennom hele middelalderen. Da var de fleste pilegrimene religiøst motivert, selv om sikkert mange var preget av eventyrlyst eller andre beveggrunner for å vandre avgårde. I dag er det mange ulike motivasjoner for å legge ut på pilegrimsferd. Spennende landskap, ren natur og gode vandringsstier frister de fleste som legger ut på pilegrimsleden. Møte med historien og andre mennesker er også en sterk motivasjon.

I tillegg til alle disse sterke opplevelsene som preger den ytre vandringen, byr pilegrimsleden på en indre vandring. Pilegrimsvandring gjør noe med mennesket, uansett tro og religiøs bakgrunn er det få som ikke gjennomgår en mental forandring på denne turen.

Siden arbeidet med merking av pilegrimsleden begynte i 1997 er mer enn 500 mil led gjennom Danmark, Sverige og Norge merket med pilegrimslogoen. Logoen langs pilegrimsleden er lett å kjenne igjen. Den kombinerer severdighetssymbolet valknuten med en form av Olavskorset.