May-Britt Blikken deler nøkkelen til store sykkelopplevelser i Oppdal.

Morgenen gryr og snart klarner disen i fjelldragene over Oppdal. Med omkransende fjell rundt på opptil 1600 m.o.h, gir utsikten oss mye å ta inn.

Vi er med May-Britt Blikken på forberedelsene til dagens sykkeltur. Den velkjente fjellbygda som står høyt på lista av pudderhull om vinteren, med slagordet Oppdal så klart!, er vel så beryktet for fantastiske sykkelopplevelser.

– Du ser fjellene fra sentrum, og nesten alle fjellene du ser herfra kan du sykle på, forteller May-Britt.

Stolte sykkelfolk

«Alle» som går topptur og driver med frikjøring når det er kaldt, besøker fjellsidene rundt med fulldempersykler om sommeren. Les videre for gode tips fra det entusiastiske sykkelmiljøet i Oppdal!

– Jeg er født og oppvokst her i Oppdal og jobber på sportsbutikken VPG. Så er jeg gift og faktisk og kollega med Mr. Braaap (Øyvind Blikken, red. Anm.) som er en kjent type i miljøet her, sier hun.

– Jeg har vært hekta på stisykling siden rundt 2010, så det har blitt noen år på sykkelsetet! Det var et stort sykkelmiljø her veldig tidlig som entusiastisk spredde sykkelgleden over til flere.

Høyfjell og skogsturer

– Oppdal ligger på 545 meter over havet og tregrensa går vel omkring 800 meter, kanskje, så du finner veldig masse snaufjell og sykling i flott, åpent terreng, forteller hun.

Det skal ta deg god tid å «runde» Oppdal! Mange forbinder Oppdal med lange singletracks i høyfjellet, men her er utvalget mye større enn bare det.

Syklister har hver sin favorittsti, og samarbeider om å vedlikeholde og spre kunnskapen – de har til og med gitt ut en egen håndbok med alle rutene, som du får kjøpt på arbeidsplassen til May-Britt; Vertical Playground.

I gondolen opp til Hovden i Oppdal Skisenter får du tatt med deg sykkelen hele sommeren, noe for deg som trives aller best med skarpe og fartsfyle nedkjøringer – da begynner du i høyden, men kommer ned til flott terreng under tregrensa.

– Skogen er også helt spesiell. Det er ikke typiske granskog-stier som mange andre steder. Det er en del stein i terrenget som gjør at vannet dreneres godt så det ikke blir altfor «soggy» føre. Det er heller ikke så mye røtter, så du får en fantastisk flyt, sier May-Britt entusiastisk.

Ta med sykkelen i gondolen, for deg som liker bratt nedoverkjøring.
Ramshøpiken byr på ekte høyfjellssykling gi vakre omgivelser. Foto: Terje Aamodt

Hver sin favoritt

Selvfølgelig har hun sine favoritter, og har trukket frem et par tips for oss. Dersom du aldri har vært i Oppdal, finner du alle mulighetene godt dokumentert på mtbmap.

– Det finnes en veldig populær sykkeltur opp Svarthaugen. På haugen går det mye folk normalveien, men på andre siden av fjellet finner du Svarthausæterstien. Der er det ikke mye folk og du får god flyt opp hele veien, sier Blikken.

– Det er fint at det meste kan godt sykles oppover også, så du trenger ikke holde på med «pushbiking» her. Bra oppover, men veldig bra nedover, legger hun til.

Kjører du bil 15 minutter fra sentrum kan du finne en annen juvel som egner seg godt til alle nivåer. Her får du over 250 høydemeter med lettsyklet stigning.

– Jeg er glad i å sykle på Bårdsfjellet. Da er du først i skogen i starten men så kommer du godt opp i snaufjellet etterpå. Det som er under skoggrensa er litt bløtt, men det er masse klopper som holder deg tørr og gir deg flyt gjennom terrenget, sier May-Britt.

På toppen kan du se utover Skarvatnet på den ene siden. På den andre ser du inn i Gjevilvassdalen med stort og tilgjengelig sykkelterreng, hvor du finner en rekke muligheter til lengre dagsturer.

Et utsnitt av alle linjene du finner rundt Oppdal. Svarthaugen nederst til venstre (og Svarthaugsæterstien på vestsiden)

Tre ting som kjennetegner oss

– Tre ting som gjør Oppdal til et bra sykkelsted? Det er fjell, sau og entusiasme! ler hun.

Denne entusiasmen lar seg vanskelig skjule når vi snakker om sykkelutstyr, dempere og alskens utstyr. Med sine kolleger på VPG er May-Britt med på å opprettholde hjørnesteinen i sykkelmiljøet. På butikken kan du leie terrengsykler, og du finner alltid noen her som fordyper seg i temaet.

– VPG har import på Rocky Mountain-sykler, et merke som egentlig ikke var så utbredt i Norge, men har blitt bygget opp her i gården. Vi har også 7mesh, som lager skikkelig gode sykkelklær pluss ansvar for å ta inn Fox, som bl.a. lager dempere til terrengsykkel, sier Blikken

Åpent fjellterreng er aldri kjedelig.

Hun forteller om syklene hun har hatt opp igjennom årene og at hun selv sykler på en Rocky Mountain Instinct. Det er klart hun vet hva hun snakker om.

– Det er ikke tilfeldig at naturen rundt oss har skapt et slikt miljø, for her er det bare å trille rett ut butikkdøra. Alle som jobber her er genuint interessert i idrettene vi driver med – særlig med det her, sier hun.

May-Britt Blikken gjør seg klar for enda en tur.

Alle nivåer

Du trenger ikke være ihuga terrengsykkel-shredder for å finne gode sykkelopplevelser i Oppdal. Alle er velkommen til miljøet, som også har bygget sykkelpark i sentrum, og det arrangeres sykkelfestival hvert år i august.

– Sykkelklubben har laget en sykkelpark i Kåsen, hvor det er tilrettelagt med litt småhopp og sti for forskjellige nivåer. Den er bygd spesielt for at de unge i sykkelmiljøet skal finne gleden og teknikken. Du trenger ikke den råeste sykkelen for å komme deg ut i naturen, sier May-Britt Blikken.

– Det er vekst, det skapes ting hele tida, og alle vil gjøre det enda bedre. Derfor er Oppdal kjøle fint, avslutter hun.