Fjellfolk er født med ski på beina. Sies det. Det stemmer vel ikke helt, – alt er nødt til å læres. Derfor har vi plukket ut noen langrennsløyper som gir god mestring og mye skiglede!

1: Grøtsetra skianlegg

Finere start enn på Grøtsetra må du lete lenge etter. Dette er det perfekte utgangspunktet for familier med barn i forskjellige alder. For de aller minste er det en liten rundløype på anlegget. Og holder det med kun en runde med langrennskia på, er det bare å gå til akebakken etterpå. Denne kan lokke vel så mye, og dagen kan bli lengre for mor og far også. Biter det i kinna, kan dere gå inn i varmestua, hvor det er salg av vafler, pølse og enkel kioskvarer. Det er viktig å døyve sulten som god langrennsløper skal bli!
Grøtsetra er også et fint utgangspunkt for mange km og turløyper videre innover Skaret og helt inn i Trollheimen.
Hvordan komme seg dit: Fra sentrum kjør R70 vestover 7 km. Ta til høyre mot Nerskogen. Følg veien og skilting til Grøtsetra, 7 km. Bom med kort.

2: Guriberget, Stølen

Det er lurt å ha et tydelig turmål å lokke med for de minste. Gapahuken og akebakkene rundt er et slikt turmål. Utfartsstedet er sentrumsnært og gir enkel adkomst til startpunktet. Løypa i Stølen er flat og fin, og inn til gapahuken er det kun 1,5 km. Noe som er overkommerlig for de fleste. Ved gapahuken er det ofte andre barn å leke med. Her klatres det på taket, bygges snømenn eller lages hopp og trampelløype i jordet rett ved. I gapahuken er det bålpanne, så ta med ei vedskive og fyr opp! Og som alltid gjelder dugnadsånden i naturen; rydd etter deg og ta med søpla hjem igjen. Skiløypa fortsetter helt til blant annet Stavsjøen eller Fjellskolen, henholdsvis 9 kilometer og 11,5 kilometer lang løype fra Stølen.

Hvordan komme seg dit? Fra sentrum kjør til Stølen skisenter ved Gamle Kongeveg. Fortsett rett forbi parkeringsplassen skisenteret og Alpintunet, så ser du parkeringsplassen til høyre. 

Guriberget er et yndet turmål for de minste skiløperne i Stølen. Foto: Visit Oppdal

3: Solløypa

Dette er en så fin tur at vi må bare ta den med, til tross for at den nok er for de ivrige barna. Den er ikke så lang, men den kan oppleves som bratt. Utsikten gir en mestringsfølelse i form av nydelig utsikt mot Gjevilvatnet. Turen kan nesten oppleves som en topptur med langrennski! Turen går fra Grøtsetra skianlegg i Skaret. Ved første kryss med skilt, tar du til venstre skiltet Solløypa. Det er kun siste halvdel av løypa at det røyner på med oppoverbakker. Har du forresten prøvd tipset med å tre på langrennskia et skibånd av borrelås? Fungerer som feller, og vips går poden rett opp, det samme gjør smilet!
Hvordan komme seg dit: Fra sentrum kjør R70 vestover 7 km. Ta til høyre mot Nerskogen. Følg veien og skilting til Grøtsetra, 7 km. Bom med kort.

Fra Grøtsetra kan du gå opp Solløypa. Foto: Kristin Riise

4: Skaret

Med Skaret Camping som utgangspunkt har du flere flate, snille løyper å velge mellom. Skaret er snøsikkert og har som regel lang vinter, ofte fra november til mai. Løypene her går langs ved Skarvatnet, er lett kupert og en kan snu når humøret tilsier det er lurt å snu. Når sola varmer godt i mars, er et yndet turmål Lundalen. Kun 2 km fra parkeringsplassen. Her kan dere ha base i en snøborg, bygge skihopp og tramp og grille pølser. Løypnettet fortsetter, så den som vil har mulighet til å ta en lengre tur.
Hvordan komme seg dit: Fra sentrum kjør R70 vestover 7 km. Ta til høyre mot Nerskogen. Følg veien ca. 9 km og parker på Skaret Camping. Betal med Vipps.