Finn den gode vårsnøen


Gi meg april. Og mai. Det er da topptursesongen mener alvor i Oppdal.

Det er absolutt ingen grunn til å pakke bort skia til tross for fornemmelser av vår. Dersom du forlenger skisesongen med april og mai, vil du fort oppleve sesongens fineste skiturer til fjells. Det er nå vinteren egentlig starter. Et besøk i Oppdal, og du skjønner hva vi snakker om.

Dagene er lange og lyse, hodelykta har du ryddet bort for lenge siden, sola steker og gir deg lett ufrivillige brilleskille. Du fryser heller ikke fingrene av deg dersom du skreller en appelsin under matpausen, kanskje sitter du i t-skjorta mens du fyller på med ny energi. Vinteren har våknet på nytt, naturen er intens og fjellet er på sitt mest komfortable i april og mai. Nettopp derfor må du gå topptur på denne tiden av året. Du finner verken kvasse egger eller tinder i Oppdal, men fjell som gir varierte og lett tilgjengelige toppturer.

På jakt etter de beste toppturene i Oppdal?

OPPDAG OPPDAL MED TURAPPEN TRIMPOENG

Trimpoeng er et enkelt turkonkurransekonsept som gjør det mye mer motiverende å komme seg ut på tur. Deltakere laster ned Trimpoengappen og blir med på en konkurranse i sitt lokalområde.

Du velger tur i appen, og samler samtidig poeng. Men det viktigste er å komme seg ut. Kanskje prøve en ny tur? I appen har du digitalt kart med gps-spor og gode turbeskrivelser. Prøv den!

For å registrere seg koster det kr 100,- for voksne, kr 50,- for barn t.o.m 16 år. Da får man i tillegg til de 9 toppene i Topptrim, en innholdsrik digital turbok med over 60 turer. Alle har god turbeskrivelse, gps-spor og mulighet for å ta poeng på hvert turmål. Det gis fra 1 til 5 poeng per turmål, etter vanskelighetsgrad på turen

Turmålene kan besøkes så ofte man vil, men for å sanke poeng må det være minst 12 timer mellom besøk på samme turmål. Det vil premieres både etter antall poeng, og etter antall unike turmål.

Før du starter turen, slår du på GPS på telefonen og velger turmål. Når du er innenfor radiusen for turmålet, trykker du på “sjekk inn” og får antall poeng som turen gir.

Har du sjekket inn på en post uten mobildekning, vil poengene bli oppdatert så snart telefonen er innenfor dekning. Det er viktig å ikke avslutte eller logge ut av appen før poengene er registrert.

Storbekkhøa, Storlidalen.

Krevende tur. / 13 km tur/retur / Stigning: 890 meter / Varighet: 4-6 timer

Storbekkhøa er regnet som en klassiker i Oppdal med sine 1504 meter over havet. Turen starter fra Storli parkering (p-avgift). Sett nesen nordover og opp bjørkelia mot Storbekkdalen, til høyre for Veslebekken. Du får fort opp pulsen oppover lia. Etter du har passert skogbandet fortsett mot vest og kryss Storbekken. Herfra følger du den lange ryggen som fører bort til Storbekkhøa. Terrenget her er ikke spesielt bratt, men jevn, moderat stigning.

Når du kommer til det bratteste partiet bør du søke vestover for å finne skaret du skal følge mot toppen. Vær oppmerksom på toppskavlen!

Retur etter samme vei som opp. Eller som en rundttur hvor man følger ryggen ned til passet mellom Halsbekkhøa og Storbekkhøa, deretter følger Storbekkdalen frem igjen mot Storli.

Snart på toppen av Nonshøa. Foto: Oddveig Torve

Nonsøha, Storlidalen

Krevende tur / 13,2 km tur/retur / Stigning: 930 meter / Varighet: 3-5 timer

Nonshøa (1532 moh) i Storlidalen er fin topptur som både kan gåes med randoeneeutstyr og fjellski. Fra Oppdal sentrum kjør Rv 70 vestover 20 km til Lønset. Herfra følges Storlidalsveien til endes, ved Storli finner du stor parkeringsplass med servicebygg. P-avgift.

Fra Storli p-plass krysser du jordet i sør-vestlig retning ned til elva Lona for å krysse over broa. Videre fortsetter turen opp mellom Gråhaugan og Sløbekken,  og deretter opp Grugguskaret helt til øverst i skaret. Herfra ta vestover opp til bandet mellom Nonshøa og Indre Grynningshø. Videre herfra gå nordvest opp til østryggen på Nonshøa og følg denne opp til toppen.

Foto: Oddveig Torve